Zaključek sezone 2019 – BRDA

Zaključek sezone 2019 – BRDA

Povsod je lepo, a doma je najlepše. Zaključek sezone 2019 smo v Vespa klubu Ljubljana organizirali v Sloveniji, podali smo se v Brda. V baru Hub Cafe smo zajtrkovali in pričeli naše popotovanje. Ljubezen do vesp predstavlja tudi način življenja. Tu ni dirkanja in hitenja, ni prostora za tekmovalnost, počasi in z užitkom, tako na poti kot na cilju “La dolce vita”.

Pokušali smo vino, mesnine, se družili. Ustavili smo se pri Čebronovih (Preserje) in pri Cigojevih (Črniče). V Solkanu smo se družili s prijatelji – člani Vespa kluba AMD Gorica in nadaljevali pot v Gorico, kjer se je ravno odvijala štiridnevna poulična prireditev Okusi ob meji. Na letošnjem vinsko-kulinaričnem festivalu je na kar 413-ih stojnicah ponudbo predstavilo 54 držav iz vseh celin. Naprej nas je pot vodila v Šmartno do hotela San Martin in v Kojsko, v Hišo Štekar na pokušino penine.

V nedeljo smo se družili z našimi prijatelji iz italijanskega kluba Spilimbergo. Skupaj smo se odpeljali na Sabotin. Sabotin je vzpetina nad Novo Gorico ali bolje Solkanom. Je odlično razgledišče s pogledom na Julijce, reko Sočo, goriško kotlino, morje, Furlansko nižino in zahodne  Alpe. Razgled nikogar ne pusti ravnodušnega. V zgodovini pa so se tu bile najhujše bitke v prvi svetovni vojni, vidni so številni vojaški rovi. Pod Sabotinom se pne čez reko Sočo železniški most z največjim kamnitim lokom na svetu, še iz časov Avstro-Ogrske, kot druga železniška povezava med Trstom in Dunajem.

Obedovali smo v Hiši Marica v Šmartnem in se poveselili s prijatelji. V te lepe kraje zagotovo še pridemo. Čakala nas je še zanimiva pot domov in vikend je bil popoln.

Ko se temperature spustijo, vespe parkiramo, mi pa se ob torkih družimo ob poslušanju zanimivih potopisov, predavanj, bolj izkušeni delijo znanje pri sestavi kakšne starejše vespe, priredimo pokušino odličnih slovenskih vin in še bi lahko naštevali. V mesecu decembru imamo predstavitev prav posebne “Vespa Rebule”. Vabimo vas, da jo poskusite. Spremljajte naše dogodke na FB-ju in Instagramu.

tekst by Tina Tomc, članica VKL