Vespa srečanje v Trstu

Vespa srečanje v Trstu

Vespistke in vespisti iz Vespa kluba Ljubljana smo se meseca avgusta odpravili v domovino vespe, v Italijo. V Trstu je svoje 20.srečanje organiziral Vespa klub Trieste e Gatti Randagi, po slovensko Vespa klub potepuških mačk. Tudi letos so ustvarili edinstven dogodek, z nekaj besedami “La dolce vita”. Italija je zibelka vespe, in to človek začuti na vsakem koraku. Nista zaman že v petdesetih, v večnem mestu, v filmu Rimske počitnice, na vespi frčala Audrey Hepburn in Gregory Peck……..

Tokrat smo iz Slovenije v Trst navdušeno prifrčali mi. Na Občinah smo pozdravili naše prijatelje v trgovini Brundula, potem pa odhiteli na zbirno mesto. Zbrali smo se v Trebčah, kjer so nam najprej postregli z odlično kavo, ki je seveda tudi pomemben del italijanske kulture. V soboto dopoldne so organizirali dve vožnji. Čez čudovite vasice sta vodili, ena do rimskega kamnoloma v Nabrežini, druga do Tovarne ladijskih motorjev Wärtsilä.

Rimski kamnolom v Nabrežini “Cava Romana di Aurisiana” se v zgodovinskih zapisih pojavlja že v 1.stoletju pred našim štetjem, kasneje je odigral tudi pomembno vlogo pri prenovi evropskih mest (Dunaj, Praga, Budimpešta, Trst in drugih mest). Danes je kamnolom vodilni v državi pri izkopavanju, pridobivanju in predelavi marmorja. Prisoten je v najprestižnejših stavbah po svetu, v Hong Kongu, Singapurju, New Yorku, Indiji, Mehiki, Londonu, Koreji, Džakarti….

Tovarna Wärtsilä je finska korporacija, ki dizajnira in proizvaja ladijske motorje. Wärtsilini motorji poganjajo velik delež svetovnega ladjevja. Je prva t.i. pametna tovarna finske multinacionalke, ki odpira pot zelenemu pristopu produktivnih dejavnosti Wärtsile v svetu.

Po zanimivih ogledih smo se vrnili v Trebče, se okrepčali z jedačo in pijačo, se družili, kupili kakšno nujno reč za naše vespe in različne dodatke za nas lastnice/lastnike. Zvečer smo imeli pravi Rock’n roll žur. Odlična glasbena skupina je priredila vrhunski koncert.

V nedeljo smo se zjutraj zbrali in se vsi skupaj podali na pot. Vozili smo po stranskih poteh, ozkih skritih uličicah, ob barvnih hišah s krasnimi rožnimi nasadi, cvetoči oleandri, ciprese, po poteh, kjer pesnik najde rimo in slikar navdih…. Pa smo zopet pri ljubezni, ki poganja naš ljubi svet, sedaj, tu, smo pri ljubezni do vesp. Prifrčali smo prav na glavni trg mesta Trst, na Piazza Unità. Vespa klub Trieste e Gatti Randagi je praznoval 30.obletnico obstoja. Pripravili so nam presenečenje. Z zamikom smo se po skupinah pripeljali na glavni trg. Na koncu smo vsi skupaj sestavili, obkrožili številko 30, kar je bilo ob velikem številu vesp, svojevrsten podvig. Čudovit sončen dan je še dodatno pričaral fantastično vzdušje. Težko smo se poslovili in odpravili proti domu.

Spremljajte naše dogodke na FB-ju in Instagramu.

tekst by Tina Tomc, članica VKL