Svetovno srečanje na Madžarskem

Svetovno srečanje na Madžarskem

Svetovno Vespa srečanje se je letos odvijalo med 6. in 9. junijem, pri naših sosedih, na Madžarskem.

Iz Vespa kluba Ljubljana se je odpravilo 25 članic in članov, vseh Slovencev preko 70. Nekateri so se že od doma odpravili z vespami, drugi so svoje vespe naložili na prikolice ali kombije.

Madžari so dogodek organizirali v manjšem mestecu Zanka ob Blatnem jezeru. Dogodek so umestili v res čudovito okolje. Že tako smo bili vsi ”popikani” od 5.000 os, kolikor se nas je zbralo na tem svetovnem srečanju (vespa v italijanščini pomeni osa), potem pa nas očarajo še mogočno Blatno jezero, bogato vinorodno območje okoli nas, polja dišeče sivke, prostrani pašniki polni konj in še in še.

Madžarsko poznamo po termalnih izvirih, kot deželo golaža in paprike, po ciganskih orkestrih, a je še veliko več, je pravi naravni in kulturni biser.

Omamljeni od vse lepot in polni pričakovanj smo se 6.junija začeli zbirati iz vseh vetrov. Iz vseh koncev Evrope, iz Kanade, Indonezije, Izraela, Hong Konga, Japonske……, ljubitelji vesp iz več kot 40 različnih držav. Vzdušje je bilo enkratno, enostavno ga ni moč opisati.

V športnem in prireditvenem centru Zanka so organizatorji uredili ”Vespa Village”. Tu je bilo parkiranih 5000 vesp, ki so bile prava paša za oči, zraven so postavili še Muzej Vesp, kjer smo si lahko ogledali zbirko bolj redkih vesp. Na prizorišču smo se okrepčali z dobro ponudbo jedače in pijače, opravili nakupe za naše vespe in nas voznike. Pod odrom pa smo brusili pete ob zvokih odličnih bendov in še bi lahko naštevali.

Vse dni svetovnega vespa srečanja so bili organizirani zanimivi izleti. Na izbiro je bilo kulinarično razvajanje na podeželskem dvorcu Salföld, ogledi naravnega izvira vode v Theodore Quelle, ogled bazaltnih gričev vulkanskega nastanka v regiji Badacsony in ugaslega vulkana Badacsony, s čolni  ogled jezerske jame v Tapolci, ogled srednjeveških trdnjav Szilgliget in Nagyvázsony, ogled proizvodnje sladoleda….

Na svoj račun so prišli tudi ljubitelji vina. Regija Badacsony je zelo znano vinorodno območje. Zahvaljujoč vulkanskim gričem in submediteranskem vplivu jezera se tu že stoletja proizvaja najbolj kakovostno vino na Madžarskem. Cisterijanski menihi so prve trte zasadili že leta 1375.

Nad istoimenskim mestom Badacsony je čudovit panoramski razgled. Ko je dobra vidljivost razgled seže vse do slovenskega Boča, Donačke gore in Pohorja.

V soboto 08. junija smo imeli veliko parado z vespami. Odpravili smo se na skupno vožnjo po tej čudoviti pokrajini, na koncu pa uživali v edinstvenem svetovnem akrobatskem Vespa Show-u, edine Vespa akrobatske skupine, ki prihaja iz Nemčije, iz mesta München.

Zvečer smo se pražnje oblekli, kot se za prave vespistke in vespiste spodobi, ter se udeležili gala večerje in se prepustili bogatemu glasbenemu programu.

Polni lepih vtisov smo se v nedeljo poslovili od naših sosedov

Madžari so organizacijo Svetovnega vespa srečanja opravili z odliko. Naslednje leto bo Svetovno vespa srečanje na Baliju v Indoneziji, evropsko srečanje bo organizirano na Portugalskem. Do takrat pa srečno vožnjo. Spremljajte nas na FB-ju in se nam pridružite na naših torkovih vožnjah.

tekst by Tina Tomc, članica VKL