Otvoritev sezone 2020 – dolenjska

Otvoritev sezone 2020 – dolenjska

Letos smo težko pričakovali otvoritev sezone. Covid-19 nam je preprečil, da bi otvoritev izpeljali v aprilu. Iz tedna v teden smo upoštevali ukrepe države in 6. junija smo se lahko podali na pot. Za junij pravijo, da je mesec ljubezni, da prinaša veselje, srečo in navdušenje. Nas je ljubezen do vesp tokrat popeljala na Dolenjsko.

Italija ima več simbolov, vespa je eden izmed njih, a na prvem mestu je zagotovo caffè. Zjutraj smo se zbrali v Stegnah, v HUB Cafe-ju, kjer smo si privoščili tudi rogljičke. Tako je bilo življenje že zjutraj sladko ”la dolce vita”. Zapeljali smo čez center Ljubljane in nadaljevali po Litijski cesti v smeri proti Sostru. Očarali so nas skriti zeleni kotički, Podlipoglav, Pance. Brenčali smo med zelenimi in cvetočimi travniki. Mesec junij ni zaman poimenovan rožnik, poleg maja najbolj cvetoči mesec v letu. Za seboj smo pustili Polico pri Grosupljem, Višnjo Gora. V malem kraju Malo Hudo smo se peljali mimo slovenskega ponosa – podjetja Akrapovič, v Ivančni Gorici smo zavili proti Stični. V Stični smo se ustavili v Cisterijanskem samostanu Stična. Je najstarejši samostan na današnjem slovenskem ozemlju in edini cisterijanski, ki še deluje. Že pred obiskom smo navezali stik z opatom Cisterijanske opatije Stična. V opatiji je vsak obiskovalec dobrodošel. Opat Maksimiljan File nas je toplo sprejel. Hvaležni smo opatu za njegov blagoslov vesp. Opravili smo še nakupe v zeliščni lekarni patra Simona Ašiča, potem pa odrinili naprej.

Peljali smo se mimo Muljave in se ustavili v vasi Znojile. Člana Tina in Gašper sta nas na vikendu pogostila, da smo lažje nadaljevali našo pot. V teh krajih so snemali serijo Reka ljubezni in smo na poti videli več prizorišč iz snemanja. V vasi Krka smo zavili proti vasi Gradiček in si ogledali izvir reke Krke s Krško jamo. Vrnili smo se nazaj na Muljavo, v rojstni kraj Josipa Jurčiča. Josip Jurčič je napisal prvi slovenski roman in prvo slovensko tragedijo, njegova rojstna hiša-domačija pa je danes muzej na prostem. Naš izlet na Dolenjskem smo zaključili s kosilom in se proti Ljubljani peljali čez Luče, Grosuplje, Šmarje Sap, Škofljico in Rudnik. Varno in polni lepih vtisov smo pribrenčali domov.

Naše srečanje Vespa kluba Ljubljana smo morali letos zaradi Covid-a-19 žal prestaviti na drugo leto. Bomo pa zagotovo organizirali še kakšen celodnevni ali večdnevni izlet. Vabimo vas, da se nam pridružite na torkovih druženjih/vožnjah.

text by Tina Tomc